Ostatnio, co pytam mojej córeczki jaką zupę jej ugotować, nic tylko
odpowiada, że ma to być pomidorowa... ileż można jeść pomidorową
zapytacie? Na to moje dziecko odpowiada, że ciągle :), więc aby
urozmaicić menu przypomniała mi się przepyszna zupa, którą kiedyś na
jakimś spotkaniu rodzinnym podała moja mama, poniżej znajdziecie przepis
na nią.
ZUPA POMIDOROWA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I MLECZKIEM KOKOSOWYM
SŁADNIKI:
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka mleczka kokosowego
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 cebule (średnie)
- 4 ząbki czosnku
- bulion warzywny (oczywiście zrobiony ze świeżych warzyw)
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Do
gotującego bulionu wsypujemy soczewicę, gotujemy ok. 15 minut. Na
rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz na końcu dodać
pokrojony w plasterki czosnek i chwilę poddusić, następnie dodać do
bulionu z soczewicą. Jak mamy pewność, że soczewica jest już miękka
dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy wg uznania, na końcu dodajemy
mleko kokosowe dokładnie mieszamy gotującą się już na małym ogniu zupę.
Podajemy ze świeżymi listkami szpinaku :) oraz z grzankami.
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli podoba Ci się to co robimy, zapraszamy do kontaktu z nami. Możemy wykonać specjalnie dla Ciebie kartki, biżuterię, zaproszenia...
****Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170