Może zrobicie w weekend?
Danie, które robi się expressowo i nadaje
się idealnie do podania na śniadanie, obiad czy kolację, FRITTATA to
alternatywa dla omleta i tradycyjnej jajecznicy.
Do przyrządzenie Firttaty potrzebujemy:
- 8 jajek
- 30 dag startego żółtego sera
- dodatki: ja dałam świeży szpinak-1 opakowanie, oraz 2 pomidory
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia
W misce mieszamy jajka z startym serem przyprawiamy solą i pieprzem, na
rozgrzanej patelni usmażyłam z łyżką oliwy świeży szpinak, na niego
wlałam masę z jaj i sera, następnie ułożyłam krążki pomidora i
posypujemy trochę bazylią, pieczemy na niedużym ogniu tak aż brzeg
zacznie nam odchodzić od brzegu patelni i zrobi się lekko brązowy,
wówczas przy użyciu dużego talerza przewracamy frittatę górną warstwą do
dołu i jeszcze chwilę zapiekamy :) potem odwracamy frittatę w taki sam
sposób i gotowe :) .
Możecie spróbować ją zrobić z innymi dodatkami według waszych pomysłu, na pewno wyjdzie smaczna :)
Polecam :) Magda
fritata wyszła przepyszna
OdpowiedzUsuńzamiast szpinaku podsmażyłem paprykę
lekko mi sie przypaliło ale to spowodowane było ciekawym programem w TV :)
polecam
Mistrz!
Usuń:)
OdpowiedzUsuń