piątek, 6 września 2013

Pieczone gruszki z serem pleśniowym

Rozpoczął się sezon na jeden z moich ulubionych owoców, poniżej niecodzienna propozycja podania gruszek, którą znalazłam na chorwackiej stronie kucharskiej.


Składniki dla dwóch osób: 

2 gruszki, trochę oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, sól, pieprz, świeży tymianek, 100g sera blue, 50g migdałów prażonych

Gruszki umyć i pokroić wzdłuż na pół. Polać je odrobiną oliwy, miodu, doprawić  solą i pieprzem, dodać trochę tymianku. Umieść je w piecu w temperaturze 200 stopni około 30 minut, aż gruszki zmiękną. Potem wyjąc z piekarnika i pokruszyć  na nie ser i powrócić do piekarnika na 10 minut, aż ser się rozpuści. Wyjąc z piekarnika i posypać grubo posiekanymi uprażonymi migdałami. Podawać na ciepło.



Życzę smacznego :) 
Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli podoba Ci się to co robimy, zapraszamy do kontaktu z nami. Możemy wykonać specjalnie dla Ciebie kartki, biżuterię, zaproszenia...
****Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170