KASZOTTO Z POLĘDWICZKAMI by DAMIAN
Składniki:
- kasza pęczak ok. 200 gr
- bulion (drobiowy lub warzywny 500-750ml)
- kieliszek białego półwytrawnego wina
- szalotki (2/3 sztuki)
- grzyby suszone
- 2 ząbki czosnku
- ser oscypek lub parmezan
- masło extra
- przyprawy: sól, pieprz, jałowiec, kminek, tymianek
- polędwica wieprzowa
- ser oscypek
- szynka szwarzwaldzka
- sól, pieprz
Kaszotto,
czyli risotto z kaszy pęczak przygotowujemy dokładnie tak samo jak tradycyjne
risotto. Na rozgrzanej patelni smażymy na klarowanym maśle lub oliwie przez ok.
2 min pokrojone szalotki (2/3 sztuki), wrzucamy kaszę i dalej smażymy ok. 3
min, wlewamy kieliszek wina i czekamy aż kasza je wchłonie. Następnie dolewamy
stopniowo bulion jednorazowo po ok. 150-200 ml do wchłonięcia przez kaszę i dodajemy wcześniej pokrojone i namoczone przez ok. 2 godziny w tym samym bulionie grzyby suszone (oczywiście
można dodać świeże grzyby już bez namaczania w bulionie). W moim daniu znalazły się podgrzybki
i prawdziwki.
W momencie, gdy kasza jest już miękka dodajemy starty ser i ok. 100 g masła,
dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 5 min. Polędwicę
wieprzową kroimy na kotleciki grubości 2-2,5 cm, w środku nadziewamy
kawałkiem oscypka, posypujemy pieprzem i odrobiną soli a następnie zawijamy w szynkę
szwarzwaldzką. Dopiero tak zawinięte rozbijamy lekko dłonią, żeby szynka nie
„oderwała” się od reszty, a ser nie wypłynął podczas smażenia. Wrzucamy
polędwiczki na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony przez ok. 3-5
minut. Podajemy białym winem. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli podoba Ci się to co robimy, zapraszamy do kontaktu z nami. Możemy wykonać specjalnie dla Ciebie kartki, biżuterię, zaproszenia...
****Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170