wtorek, 10 grudnia 2013

Kaszotto



KASZOTTO Z POLĘDWICZKAMI by DAMIAN
Składniki:

  • kasza pęczak ok. 200 gr
  • bulion (drobiowy lub warzywny 500-750ml)
  • kieliszek białego półwytrawnego wina
  • szalotki (2/3 sztuki)
  • grzyby suszone
  • 2 ząbki czosnku
  • ser oscypek lub parmezan
  • masło extra
  • przyprawy: sól, pieprz, jałowiec, kminek, tymianek
  • polędwica wieprzowa
  • ser oscypek
  • szynka szwarzwaldzka
  • sól, pieprz
Kaszotto, czyli risotto z kaszy pęczak przygotowujemy dokładnie tak samo jak tradycyjne risotto. Na rozgrzanej patelni smażymy na klarowanym maśle lub oliwie przez ok. 2 min pokrojone szalotki (2/3 sztuki), wrzucamy kaszę i dalej smażymy ok. 3 min, wlewamy kieliszek wina i czekamy aż kasza je wchłonie. Następnie dolewamy stopniowo bulion jednorazowo po ok. 150-200 ml do wchłonięcia przez kaszę i dodajemy wcześniej pokrojone i namoczone przez ok. 2 godziny w tym samym bulionie grzyby suszone (oczywiście można dodać świeże grzyby już bez namaczania w bulionie). W moim daniu znalazły się podgrzybki i prawdziwki.  

W momencie, gdy kasza jest już miękka dodajemy starty ser i ok. 100 g masła, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 5 min. Polędwicę wieprzową kroimy na kotleciki grubości 2-2,5 cm, w środku nadziewamy kawałkiem oscypka, posypujemy pieprzem i odrobiną soli a następnie zawijamy w szynkę szwarzwaldzką. Dopiero tak zawinięte rozbijamy lekko dłonią, żeby szynka nie „oderwała” się od reszty, a ser nie wypłynął podczas smażenia. Wrzucamy polędwiczki na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony przez ok. 3-5 minut. Podajemy białym winem. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli podoba Ci się to co robimy, zapraszamy do kontaktu z nami. Możemy wykonać specjalnie dla Ciebie kartki, biżuterię, zaproszenia...
****Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170