środa, 9 października 2013

Zalewajka

Tegoroczne grzybobranie nie było jakieś bardzo owocne, więc cóż zrobić z niewielkiej ilości jakże pięknych grzybków jak nie radomszczańską zalewajkę, a wyszła super :), poniżej przepis.
A dla zainteresowanych klik. Radmoszczański festiwal zalewajki :)


Składniki:
  • barszcz biały w płynie
  • ugotowane z liściem laurowym i zielem angielskim grzyby leśne
  • ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 mała główka czosnku - koniecznie POLSKIEGO
  • 1 cebula
  • 2 małe liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • kiełbasa cienka - chuda
Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną drobno cebulkę, i czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą tak aby przykryła nam wszystko trochę solimy i gotujemy aż ziemniaki będą  prawie miękkie, dodajemy ugotowane wcześniej grzyby i pokrojoną w plasterki kiełbasę, gotujemy jeszcze aż ziemniaki będą miekkie, na końcu dolewamy barszcz, doprowadzamy do zagotowania, przyprawiamy jeszcze pieprzem i jeśli wydaje nam się ze jest za mało soli to dosalamy.
Podajemy zupę zaprawioną śmietaną (ja daje jogurt naturalny) i chlebem posmarowanym prawdziwym masłem.
Życzę smacznego :)
Magda




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli podoba Ci się to co robimy, zapraszamy do kontaktu z nami. Możemy wykonać specjalnie dla Ciebie kartki, biżuterię, zaproszenia...
****Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170