Tegoroczne grzybobranie nie było jakieś bardzo owocne, więc cóż
zrobić z niewielkiej ilości jakże pięknych grzybków jak nie
radomszczańską zalewajkę, a wyszła super :), poniżej przepis.
A dla zainteresowanych klik. Radmoszczański festiwal zalewajki :)
Składniki:
- barszcz biały w płynie
- ugotowane z liściem laurowym i zielem angielskim grzyby leśne
- ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 mała główka czosnku - koniecznie POLSKIEGO
- 1 cebula
- 2 małe liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól, pieprz
- kiełbasa cienka - chuda
Do
garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną drobno cebulkę,
i czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą tak aby
przykryła nam wszystko trochę solimy i gotujemy aż ziemniaki będą
prawie miękkie, dodajemy ugotowane wcześniej grzyby i pokrojoną w
plasterki kiełbasę, gotujemy jeszcze aż ziemniaki będą miekkie, na końcu
dolewamy barszcz, doprowadzamy do zagotowania, przyprawiamy jeszcze
pieprzem i jeśli wydaje nam się ze jest za mało soli to dosalamy.
Podajemy zupę zaprawioną śmietaną (ja daje jogurt naturalny) i chlebem posmarowanym prawdziwym masłem.
Życzę smacznego :)
Magda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli podoba Ci się to co robimy, zapraszamy do kontaktu z nami. Możemy wykonać specjalnie dla Ciebie kartki, biżuterię, zaproszenia...
****Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170