Składniki:
- 8 jaj
- 25 dag cukru pudru
- 30 dag maku
- skórka pomarańczowa
- 1 łyżka miodu
- 6 dag tartej bułki
- 4-5 dag migdałów posiekanych drobno
- 3 dag świeżych drożdży
Blachę posmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą,
Mak sparzyć, gotować na wolnym ogniu 20 minut, następnie odcedzić. Mak przekręcić przez maszynkę 3 razy przez drobne sitko. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno i wyłożyć do utartych żółtek, dodać mak, bułkę, miód, skórkę pomarańczową, migdały i delikatnie wymieszać, na końcu wkruszyć drożdże i wymieszać.
Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Krem: zimną śmietankę kremową (500ml) ubić razem z cukrem pudrem (ilość według własnego uznania) na bardzo sztywną pianę, wymieszać łyżką z serem mascarpone (500g) - wstawić do lodówki na 30 minut.
Blaty przed posmarowaniem kremem nasączyć. Ja nasączenie zrobiłam w następujący sposób: zaparzyłam kawę rozpuszczalną, posłodziłam i dodałam z konfitury wiśniowej sam przecier (ok2 łyżek) wymieszałam.
Mak sparzyć, gotować na wolnym ogniu 20 minut, następnie odcedzić. Mak przekręcić przez maszynkę 3 razy przez drobne sitko. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno i wyłożyć do utartych żółtek, dodać mak, bułkę, miód, skórkę pomarańczową, migdały i delikatnie wymieszać, na końcu wkruszyć drożdże i wymieszać.
Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Krem: zimną śmietankę kremową (500ml) ubić razem z cukrem pudrem (ilość według własnego uznania) na bardzo sztywną pianę, wymieszać łyżką z serem mascarpone (500g) - wstawić do lodówki na 30 minut.
Blaty przed posmarowaniem kremem nasączyć. Ja nasączenie zrobiłam w następujący sposób: zaparzyłam kawę rozpuszczalną, posłodziłam i dodałam z konfitury wiśniowej sam przecier (ok2 łyżek) wymieszałam.
Po upieczeniu zimne ciasto przekroić na 3 blaty, przełożyć kremem.
Tort przełożyłam:
1 blat - krem + konfitura wiśniowa
2 blat - krem + pokruszone orzechy włoskie
1 blat - krem + konfitura wiśniowa
2 blat - krem + pokruszone orzechy włoskie
To mój ulubiony tort liczę , że Wam tez będzie smakował.
Ps. Nasza mama robiła ten tort z kremem kawowym lub orzechowym.... i chyba w najbliższym czasie muszę ją namówić do zrobienia takiej wersji, bo tort jest naprawdę rewelacyjny :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli podoba Ci się to co robimy, zapraszamy do kontaktu z nami. Możemy wykonać specjalnie dla Ciebie kartki, biżuterię, zaproszenia...
****Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170