Z kuchni Pauliny i Damiana. Trzeba przyznać, że wygląda rewelacyjnie i pewnie też tak samkuje. Polecam na obiad. Przepis poniżej.
Składniki na 2 porcje:
- ryż do risotto 125g
- bulion (drobiowy lub warzywny – ok. 500ml)
- szparagi zielone (10 szt.)
- szynka szwarzwaldzka
- szalotki (3 szt.)
- ząbek czosnku
- mały por
- 2 łodygi selera naciowego
- ser mozzarella i parmezan
- masło klarowane
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Szparagi (6 szt.) owijamy szynką
i polewamy odrobiną oliwy z oliwek, wstawiamy do piekarnika (180 st.) na 12-15
min. Smażymy drobno pokrojone szalotki, pora i czosnek na klarowanym maśle
(można dodać oliwę z oliwek) przez ok. 2-3 min. Dodajemy ryż, smażymy, aż
ziarenka będą przejrzyste, po czym dolewamy bulion i gotujemy zgodnie
z czasem na opakowaniu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miekki. Na osobnej patelni smażymy selera naciowego i pozostałe szparagi pokrojone na ok. 1-2 cm kawałki, które dodajemy do ryżu pod koniec gotowania razem ze startymi serami i masłem, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Odstawiamy na ok. 2 min pod przykryciem.
z czasem na opakowaniu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miekki. Na osobnej patelni smażymy selera naciowego i pozostałe szparagi pokrojone na ok. 1-2 cm kawałki, które dodajemy do ryżu pod koniec gotowania razem ze startymi serami i masłem, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Odstawiamy na ok. 2 min pod przykryciem.
Życzę smaczneg!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli podoba Ci się to co robimy, zapraszamy do kontaktu z nami. Możemy wykonać specjalnie dla Ciebie kartki, biżuterię, zaproszenia...
****Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170