Składniki:
- biszkopty podłużne ok. 200g
- 6 żółtek
- ok. 400 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru
- ok. 300 ml mocnej zaparzonej kawy
- ok. 70 ml likieru baileys
Przygotować kawę, wymieszać z likierem i wystudzic.
Żółtka utrzeć z cukrem na parze w metalowej misce, do uzyskania białej, puszystej masy. Zdjąć miskę z ognia i dalej miksując dodawać po łyżce serka mascarpone. Wszystko ucierać do otrzymania gładkiej, puszystej masy.
Biszkopty maczać z obu stron w kawie, i układać na dnie tortownicy (tortownica o średnicy ok. 21 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Na ułożone biszkopty wyłożyć połowę masy z serka mascarpone. Następnie ułożyć drugą warstwę z biszkoptów, całość przykryć kremem i obsypać kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Podawać z truskawkami (lub z innymi owocami, w zależności od upodobań smakowych).
Można przygotować w osobnych pucharkach.
Deser kroić nożem maczanym we wrzącej wodzie.
wygląda znakomicie
OdpowiedzUsuńM