niedziela, 26 maja 2013

Tiramisu z truskawkami... Agata







Składniki:
  • biszkopty podłużne ok. 200g
  • 6 żółtek
  • ok. 400 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru
  • ok. 300 ml mocnej zaparzonej kawy
  • ok. 70 ml likieru baileys

Przygotować kawę, wymieszać z likierem i wystudzic.

Żółtka utrzeć z cukrem na parze w metalowej misce, do uzyskania białej, puszystej masy. Zdjąć miskę z ognia i dalej miksując dodawać po łyżce serka mascarpone. Wszystko ucierać do otrzymania gładkiej, puszystej masy.

Biszkopty maczać z obu stron w kawie, i układać na dnie tortownicy (tortownica o średnicy ok. 21 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Na ułożone biszkopty  wyłożyć połowę masy z serka mascarpone. Następnie ułożyć drugą warstwę z biszkoptów, całość przykryć kremem i obsypać kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 

Podawać z truskawkami (lub z innymi owocami, w zależności od upodobań smakowych).

Można przygotować w osobnych pucharkach. 

Deser kroić nożem maczanym we wrzącej wodzie. 

Smacznego! 




1 komentarz:

Jeśli podoba Ci się to co robimy, zapraszamy do kontaktu z nami. Możemy wykonać specjalnie dla Ciebie kartki, biżuterię, zaproszenia...
****Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170