Składniki:
- mięso mielone wołowe
- boczek
- pomidory
- sałata karbowana
- czerwona cebula
- ocet balsamiczny
- cukier trzcinowy
- ogórki konserwowe
- ser parmezan i cheddar
- bułka (rodzaj zależy od was ;))
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, tymianek, rozmaryn, czosnek
Sos:
- jogurt naturalny, ok 100-150 ml
- majonez, 3 łyżki
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Kroimy pomidory w plasterki, myjemy sałatę i przygotowujemy po 2 liście na hamburgera, ogórki kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
Składniki na sos mieszamy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i odstawiamy do lodówki.
Cebule kroimy w pióra, smażymy na maśle klarowanym ze szczyptą soli i pieprzu, po kilku minutach dolewamy ok. 10 ml octu balsamicznego i wsypujemy łyżkę cukru trzcinowego, smażymy tak jeszcze ok. 5 min.
Na patelni grillowej smażymy cienkie plastry boczku na chrupko.
Do mięsa dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i formujemy kotlety o grubości ok. 2-3 centymetrów, wielkość i kształt dostosowujemy do rodzaju bułki. Smażymy na patelni grillowej ok. 5 min z każdej strony. Pod koniec smażenia na jednej stronie (tej, której już nie będziemy smażyć) rozsypujemy starty parmezan.
Bułki kroimy i wstawiamy do piekarnika (180 st.) na 5 min żeby się zagrzały i były chrupiące, pilnujemy żeby nie przypalić, po wyjęciu z piekarnika spód i górę smarujemy naszym sosem.
Wreszcie można przystąpić do układania naszej smacznej wieży ;)
Układamy w kolejności: spód bułki, sałata, mięso, ser cheddar, pomidor, boczek, ogórek, czerwona cebula, sałata, góra bułki, wszystko przekłuwamy wykałaczką żeby nic nam nie wypadło w czasie jedzenia ;). Smacznego!
ps. jedliśmy i było naprawdę pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli podoba Ci się to co robimy, zapraszamy do kontaktu z nami. Możemy wykonać specjalnie dla Ciebie kartki, biżuterię, zaproszenia...
****Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170