Od niedwana jestem na długo oczekiwanym urlopie i w ramach większej
ilości wolnego czasu postanowiłam zrobić pierogi z kapustą, grzybami i
mięsem.
Farsz przygotowałam z różnego rodzaju mięsa z dodatkiem
ugotowanej kapusty kwaszonej i również ugotowanych leśnych grzybów - ponieważ
dzieci do 6 roku życia nie powinny jeść grzybów to dla nich była wersja z mięsem i jajkiem.
Poniżej przepis na fajne ciasto na pierogi, który dostałam od mamy:
- 1kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka kurkumy (nada kolor naszym pierogom, oraz poprawi trawienie)
- 1/2 l wrzącej wody
- 2 jaja
- 1 łyżeczka imbiru (polepsza smak, oraz również dobrze wpływa na nasz układ trawienny)
Wsypujemy
mąkę do dużej miski, dodajemy kurkumę, środek zaparzamy wrzątkiem i
mieszamy np. nożem, następnie dodajemy jajka i imbir, jeśli ciasto nie
uzyskało jednolitej gładkiej konsystencji dodajemy jeszcze trochę zimnej
wody, wałkujemy dość cienko i wykrawamy koła, które nadziewamy farszem i
zlepiamy brzegi w falbankę, Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem
oleju. Od czasu wypłynięcia ich na
powierzchnię wody ok. 3 minut.
Z takiej ilości ciasta powinno wyjść ok 60 pierogów.
Życzę smacznego. Magda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli podoba Ci się to co robimy, zapraszamy do kontaktu z nami. Możemy wykonać specjalnie dla Ciebie kartki, biżuterię, zaproszenia...
****Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170