środa, 4 czerwca 2014

Na dzień dobry!


 Przepis na chlebek

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyzki cukru
  • 1 łużeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
Mąkę przesiać razem z cukrem i solą. Dodać drożdże i ciepłe mleko. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać roztopione masło i jajko. Wszystko razem wumieszać mikserem - końcówki do wyrabiania ciasta. Wstawić do lodówki na całą noc.
W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki, zagnieść i zostawić do ogrzania na pół godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i uformować. Rozpłaszczyć każdą część na nieduży kwadratowy placek, złożyć dwa boki ciasta do środka, następnie zwinąć ciasto w rulonik zaczynając od przeciwległego boku. Rulonik rozciągnąć lub rozwałkować w dłoniach na długość blaszki i włożyć do środka (keksówki). Odstawić do wyrośnięcia na około 2 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Powinno \urosnąć na około 2 cm ponad poziom formy. U mnie oczywiście tak nie urosło - stąd chlebek jest niższy. Trudno było mi zadbać o naprawdę ciepłe miejsce do wyrastania, mimo iż chleb wyrastał około 3 godzin. Jednak niższy w niczym mi nie przeszkadza - a następny zrobię chyba w jednej blaszce. 
Piec w temp. 170 st. przez pół godziny. Następnie wyjąć do ostudzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli podoba Ci się to co robimy, zapraszamy do kontaktu z nami. Możemy wykonać specjalnie dla Ciebie kartki, biżuterię, zaproszenia...
****Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170