poniedziałek, 3 lutego 2014

Łosoś gotowany



By Damian
 Skladniki:
- łosoś w kawałku surowy
- cebula dymka
- imbir
- papryczka chili
- sos sojowy
- miód
- limonka
- herbata zielona liściasta
- kasza kuskus
- przyprawy: papryka słodka, zioła

W zależności od ilości łososia przygotowujemy wywar (na 2 kawałki - ok 1 litr wody), dodajemy wszystkie składniki: pokrojoną na kwałki cebulę, chili i imbir. Dodajemy sok z limonki, łyżkę lub dwie miodu, dwie łyżki sosu sojowego i łyżeczkę liści herbaty. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogien do minimum i wrzucamy łososia. Powinien sie gotować ok 10-12 minut. W tym czasie przygotowujemy kasze kuskus wg przepisu na opakowaniu, ja dodałem paprykę słodką, sól morską i zioła prowansalskie. Część wywaru odlewamy na patelnię i redukujemy tak żeby powstał aromatyczny sos (można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie).
Życzę smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli podoba Ci się to co robimy, zapraszamy do kontaktu z nami. Możemy wykonać specjalnie dla Ciebie kartki, biżuterię, zaproszenia...
****Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170