Ciasto zrobiłam z przepisu na Marchwiaczka, który kiedyś
nasza Mama dostała od znajomej. Krem zrobiony według przepisu, który znajdziecie tu, a ponieważ nie dostałam w sklepie serka Philadelphia zastąpiłam go naturalnym delikatnym twarożkiem President.
Przepis na Marchwiaczka:
- 2 szklanki startej na małych oczkach marchwi
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 6 całych jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
- żółtka oddzielamy od białek, i ucieramy z cukrem
- do utartej masy z żółtek dodajemy olej
- następnie dodajemy marchew i mąkę z proszkiem
- białka ubijamy na sztywną pianę - przed ubijaniem warto dodać szczyptę soli
- pianę dodajemy do masy i lekko mieszamy do połączenia składników
- formę smarujemy masłem i wykładamy do niej gotowa masę,
- pieczemy ok 40 minut w temperaturze ok 180 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli podoba Ci się to co robimy, zapraszamy do kontaktu z nami. Możemy wykonać specjalnie dla Ciebie kartki, biżuterię, zaproszenia...
****Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170